ua en ru

Ветерани меткомбінатів закликали зупинити кровопролиття на Донбасі

У Маріуполі представники міської влади, громадські та культурні діячі зібралися, щоб вшанувати заслуги ветеранів-металургів двох маріупольських комбінатів. Про це повідомляє прес-центр групи Метінвест.

"Металурги завжди були надійною опорою держави. І зараз, коли знову виникла загроза війни, металурги єдиним фронтом виступили за мир. Народні дружини вийшли охороняти громадський порядок, коли в Маріуполі орудували мародери і бандити. І такий шлях сьогодні ми пропонуємо всьому Донбасу, всій Україні", - заявив генеральний директор групи Метінвест Юрій Риженков на зборах.

Ветерани-металурги Маріуполя також прийняли звернення до Президента України та народних депутатів, закликавши їх сприяти якнайшвидшому мирному вирішенню конфлікту на Донбасі.

"Визволення Маріуполя від збройних формувань почалося ще напередодні 25 травня, коли в нашому місті пройшли вибори президента України. Ми єдині в Донбасі зуміли забезпечити проведення цих виборів. Ми - єдині зуміли без зброї і насильства пояснити нашим співгромадянам, до чого веде сепаратизм", - йдеться у зверненні.

У документі також підкреслюється, що досягти миру на Донбасі необхідно шляхом мирних переговорів. "Для цього треба говорити з народом, говорити з усіма, хто здатен вплинути на ситуацію. Для цього треба очистити міста Донбасу від збройних формувань, які займаються самоуправством, самосудом, наганяють страх на жителів", - наголошується в тексті.

"Місцева влада повинна оновитися, вона повинна менше залежати від Києва, особливо у фінансових питаннях. Повинен бути чітко визначений статус російської мови. Повинні бути припинені будь-які прояви крайнього націоналізму, зневаги до тих, хто говорить або думає інакше", - наголошується у зверненні ветеранів.

Гендиректор ММК імені Ілліча Юрій Зінченко на зборах зазначив, що маріупольці вправі пишатися кожним роком більш ніж вікової історії своїх підприємств. "Заслуги ветеранів допомогли знайти меткомбінатам заслужений авторитет і визнання у всьому світі. Для нас дуже важливо відчувати вашу підтримку. Разом ми будемо домагатися встановлення миру в Донбасі, не силою зброї, а силою єдності і діалогу", - додав він.

"Ми віримо, що успішне майбутнє металургів і галузі в цілому нерозривно пов'язано з долею єдиної України", - заявив у своєму зверненні до ветеранів гендиректор МК "Азовсталь" Енвер Цкітішвілі. "Сьогодні металургійні комбінати Групи Метінвест входять у ряд найбільших і динамічно розвиваються підприємств України. Ветерани завжди були, є й будуть уособленням гідності робочої людини, щедро наділеної патріотизмом і працьовитістю", - зазначив він.

Мер Маріуполя Юрій Хотлубей у свою чергу додав, що міська влада, об'єднавши зусилля з " Метінвестом", змогли досягти стабілізації обстановки в Маріуполі.