ua en ru

Ветерани американських спецслужб назвали винних в охолодженні відносин між США і РФ, - Медведчук

4 травня нинішнього року колишні співробітники ЦРУ, ФБР та Держдепартаменту США з руху "Ветерани розвідки за розсудливість"(Veteran Intelligence Professionals for Sanity, VIPS) закликали президента Барака Обаму негайно організувати зустріч з президентом Володимиром Путіним, щоб "в особистій розмові повернути взаємну довіру" і розв'язати українську кризу. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

На думку активістів руху, США повинні надати допомогу, щоб Україна повернулася до свого колишнього позаблоковому статусу, зобов'язалася дотримуватися нейтралітету, а НАТО відмовилося від планів розширення на схід до кордонів Росії. "Ветерани спецслужб вважають винними в охолодженні відносин між США і Росією радників президента США і главу Держдепартаменту", - зазначив політик.

"Приємно усвідомлювати, що в США є достатньо розсудливих людей, здатних реально оцінювати ситуацію. На тлі нещодавніх заяв американських сенаторів (про виділення Україні фінансової допомоги для ведення військових дій) така позиція "Ветеранів розвідки за розсудливість" вселяє надію, що українська криза все-таки переборна", - підкреслив лідер "Українського вибору".

За словами Медведчука, вміння шукати компромісні рішення не раз рятувало людство. Як приклад політик згадує 1962 рік, коли світ стояв на порозі ядерної війни. "Під час так званої Карибської кризи і в Вашингтоні, і в Москві було досить гарячих голів, які вимагали розпочати військові дії, - повідомив він. - Однак знайшлися розсудливі політики, які зуміли налагодити діалог між керівниками двох наддержав. Після переговорів американських і радянських дипломатів криза пішла на спад".