ua en ru

Весь негатив за призупинення євроінтеграції дістанеться Азарову та Бойко, - експерт

Рішення про припинення підготовки цього рішення було прийнято на рівні уряду, оскільки саме йому найяскравіше видно ризики підписання угоди з ЄС. Про це сказав політичний експерт Володимир Цибулько.

Відповідальність за це рішення прийняли на себе прем'єр-міністр Микола Азаров і віце-прем'єр Юрій Бойко.

"Таке призабуте в українській політиці вміння в потрібний момент взяти вогонь на себе стало гарним уроком для суспільства", - сказав Цибулько.

На думку експерта, Азаров і Бойко тверезо оцінили ризики, з якими стикається Україна у процесі поспішної євроінтеграції. Зокрема, Бойко, коментуючи припинення підготовки до асоціації зазначив, що Україна так і не отримала від ЄС гарантій економічного характеру в разі погіршення торговельних відносин з іншими партнерами, ні слова не було сказано представниками Європейського союзу про надання фінансової допомоги на реалізацію реформ в державному секторі, не було мови про сприяння модернізації промисловості. Азаров заявляв, що Україна розраховує на сприяння ЄС у переговорах з Міжнародним валютним фондом.

Відсутність чітких сигналів з боку еврочиновнков, за словами Азарова і Бойка, призвело до того, що Україна зробила паузу в євроінтеграційному процесі, щоб відновити торговельні зв'язки з традиційними партнерами та більш детально оцінити наслідки зближення з ЄС і створення зони вільної торгівлі з ним.

Нагадаємо, 21 листопада поточного року уряд України прийняв розпорядження "Про призупинення процесу підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС".

У документі сказано, що буде потрібно додатковий час для аналізу економічних наслідків такого кроку, а також створення ЗВТ з ЄС та його наслідків.

Документ також передбачає запропонувати РФ і ЄС створити тристоронню комісію для відпрацювання комплексу питань, спрямованих на відновлення втрачених обсягів виробництва і напрямків торговельно-економічних відносин.