ua en ru

Вершбоу: НАТО необхідно модернізувати доктрину стримування

Вершбоу: НАТО необхідно модернізувати доктрину стримування Фото: заступник генсека НАТО Олександр Вершбоу

Альянс потребує сучасних мобільних і швидких військових спецпідрозділах

НАТО необхідно протягом решти півріччя модернізувати доктрину стримування відповідно до вимог 21-го століття. Про це заявив заступник генсека НАТО Олександр Вершбоу на конференції з безпеки в литовському Тракаї (Литва), передає видання ERR.

"НАТО потребує сучасних мобільних і швидких військових спецпідрозділах і їх розміщення на місцях", - заявив Вершбоу.

На його думку, такий підхід повинен бути обов'язковим, якщо НАТО хоче ефективно стримувати звичайні або гібридні загрози нападу, намагаючись уникнути випадкових конфліктів.

"Ми повинні ясно показати, що перетин кордонів НАТО неможливо ні з допомогою танків або "зелених чоловічків" без розпізнавальних знаків. Не повинно бути ніяких сумнівів, що за такими діями підуть негайні дії у відповідь і вони будуть надаватися не тільки місцевими збройними силами, а також європейських та північно-американськими збройними силами", - сказав Вершбоу.

Поведінка Росії, за його словами, за минулий рік не змінилася.

"Триває зростання агресивних військових можливостей Росії, які виправдовуються західним оточенням і хибним висвітленням подій. Наріжним каменем європейської безпеки тепер замість Гельсінкі оголошується Ялта", - сказав заступник генерального секретаря НАТО.

Нагадаємо, раніше Вершбоу заявляв, що відносини між НАТО і Росією неможливо відновити в умовах агресії в Україні, проте альянс воліє вести діалог з РФ.