ua en ru

Верховний суд виступає за ліквідацію господарських судів тільки після змін Конституції

Верховний суд України виступає за ліквідацію господарських судів тільки після внесення змін у Конституцію. Про це голова ВСУ Ярослав Романюк повідомив на засіданні робочої групи з опрацювання пропозицій, поданих суб'єктами права законодавчої ініціативи до проекту закону "Про забезпечення права на справедливий суд" та проекту "Про судоустрій і статус суддів".

"Не можна не торкнутися і такого важливого питання, яке пропонується в одному із законопроектів, це ліквідація судів господарської юрисдикції. ВСУ був і залишається прихильником переходу України на триланкову судову систему і переходу України по спеціалізації судів на спеціалізацію суддів. Насамперед, тому, що побудова чотириланкову судової системи характерна для федеративних держав, Україна є унітарною державою. Наша судова система є унікальною у своєму роді, вона дуже громіздка і мало зрозуміла, а тому мало доступна для споживачів тих послуг, які суди надає і при такій судовій системі, як вона побудована, ВСУ здійснює не що інше, як повторну касацію, що неприпустимо", - сказав він.

За словами Романюка, перехід на триланкову судову систему повинен відбутися тільки після внесення змін у Конституцію.

"Разом з тим, цього не можна робити з гарячою, адже фундамент такої моделі судової системи закладений у Конституції і, на нашу думку, першим кроком має бути внесення змін до Конституції, передбачення інших принципів побудови, оскільки запропонована ліквідація господарської юрисдикції може суперечити конституційним принципам побудови моделі судової системи, які закладені в Конституції. Судову систему потрібно підготувати до цього", - сказав Романюк.

Він зазначив, що без відповідної підготовки, при ліквідації господарських судів, судова система буде сильно перевантажена.

"Необхідно зменшити навантаження на судову систему в цілому, на касаційні суди зокрема, адже на сьогоднішній день касаційні суди розглядають 200 тис. касаційних скарг. Один Касаційний суд не зможе впоратися з таким величезним напливом касаційних скарг, необхідно переглянути підходи, чим повинен займатися Касаційний суд... Його завданням є лише виправлення фундаментальних судових помилок. Для цього треба запровадити дієві механізми відбору тих справ, які необхідно піддавати касаційним переглядам", - сказав Романюк.

Нагадаємо, голова Верховного суду запропонував також створити регіональні кваліфікаційні комісії.

Також Романюк вважає, що Рада суддів має відігравати визначальну роль при формуванні бюджету судової влади.