ua en ru

Верховний суд РФ скоротив Ходорковському термін на два місяці

Верховний суд РФ пом'якшив на два місяці вирок колишньому керівникові НК "ЮКОС" Михайлу Ходорковському і екс-главі МФО "МЕНАТЕП" Платону Лебедєву. Вони вийдуть на свободу в серпні і травні 2014 р. відповідно.

Верховний суд РФ пом'якшив на два місяці вирок колишньому керівникові НК "ЮКОС" Михайлу Ходорковському (на фото) і екс-главі МФО "МЕНАТЕП" Платону Лебедєву. Вони вийдуть на свободу в серпні і травні 2014 р. відповідно.

Сьогодні вища судова інстанція розглянула скарги в порядку нагляду у кримінальній справі відносно колишніх керівників ЮКОСу. Мова йде про скаргу на вирок, винесений 27 грудня 2010 р. суддею Хамовницького районного суду Москви Віктором Данілкиним. Скарга була подана до Верховного суду 4 лютого 2013 р.

У травні 2005 р. Ходорковський і Лебедєв були визнані винними по шести статтях Кримінального кодексу РФ і засуджені до дев'яти років позбавлення волі. Пізніше термін покарання був скорочений до восьми років. У 2006 р. відносно них було порушено другу кримінальну справу.

У 2010 р. Хамовницький суд Москви засудив Ходорковського і Лебедєва до 14 років позбавлення волі кожного (по сукупності двох вироків). Суд визнав їх винними по ч. б3 ст. 160 УК РФ (привласнення або розтрата, здійснені з використанням свого службового положення, а рівно в крупному розмірі), ч.3 ст.174.1 УК РФ (легалізація (відмивання) грошових коштів або іншого майна, придбаних в результаті здійснення ним злочини, організованою групою).

Суд визнав, що підсудні були в змові з акціонерами нафтової компанії, згідно з якою впливали на фінансові справи ЮКОСу. Ходорковський чинив тиск на хід голосувань зборів акціонерів і просив їх не заважати діяльності компанії, говориться у вироку. Таким діям підсудних, визнаних організованою злочинною групою, надавалося вигляду звичайної фінансово-господарської діяльності, порахував суд. Він також встановив, що ця схема була схвалена акціонерами і була спланована на багато років вперед.

Визнана була і провина підсудних в легалізації з 1998 р. по 2004 р. 487 млрд руб. і 7,5 млрд дол. В ході читання мотивувальної частини вироку суддя Данілкін повідомив, що вони визнані винними в розкраданні нафти і легалізації грошових коштів, отриманих незаконним шляхом. Разом з тим Хамовницький суд припинив кримінальне переслідування Ходорковського і Лебедєва по епізоду, пов'язаному з розкраданням акцій ВАТ "Томськнефть ВНК" "у зв'язку із закінченням термінів давності притягнення до кримінальної відповідальності".

З урахуванням вироку від 2005 р. у першій справі, вже проведеного ними в ув'язненні часу і пом'якшення покарання на один рік, термін позбавлення волі закінчувався в 2016 р. У грудні 2012 р. Мосміськсуд скоротив його з 13 до 11 років позбавлення волі.
Виступаючи сьогодні в суді за допомогою відеозв'язку, Ходорковський попросив Верховний суд "цей юридично безграмотний вирок скасувати". "Вважаю, що легалізовувати його рішенням Верховного суду повинно бути соромно", - заявив екс-глава ЮКОСу. Він додав, що для нього "завжди було і залишається важливим добитися справедливості на Батьківщині".

Держобвинувачення наполягало, що призначений Ходорковському і Лебедеву тюремний термін потрібно залишити без зміни.