ua en ru

ЄСПЛ не вважає справу Ходорковського політичною, але РФ доведеться виплатити йому 10 тис. євро

Європейський суд з прав людини заявив (ЄСПЛ), що влада Російської Федерації повинна виплатити компенсацію колишньому власникові нафтової компанії "ЮКОС" Михайлу Ходорковському. При цьому судді не побачили підстав для перегляду вироку Басманного суду.

Європейський суд з прав людини заявив (ЄСПЛ), що влада Російської Федерації повинна виплатити компенсацію колишньому власникові нафтової компанії "ЮКОС" Михайлу Ходорковському (на фото). При цьому судді не побачили підстав для перегляду вироку Басманного суду.

Як повідомляє прес-служба ЄСПЛ, суд відхилив скаргу адвокатів Ходорковського, які стверджували, що процес над екс-керівником нафтової компанії носив політичний характер. Вивчивши матеріали справи, судді прийшли до висновку, що немає підстав сумніватися в доводах прокуратури.

"Суд не може погодитися із заявами Ходорковського і Лебедєва про те, що вся справа проти них була пародією на правосуддя. Висунуті проти них звинувачення навіть побічно не були пов'язані з їхньою політичною діяльністю. Заявники не були ні опозиційними лідерами, ні громадськими діячами. Звинувачення на їхню адресу не були пов'язані з їхньою участю в політичному житті - справжньою або вигаданою. Їх переслідували по кримінальних статтях - ухиленні від податків, шахрайстві і т.д", - сказано у рішенні ЄСПЛ.

Читайте також: Мосміськсуд скоротив до 11 років термін Михайлу Ходорковському і Платону Лебедєву

Втрату Ходорковським і Платоном Лебедєвим грошей суд пояснив не підступами держави, а податковими проблемами компанії, які у результаті призвели до її банкрутства.

Втім, на невелику компенсацію Ходорковський розраховувати може. Суд знайшов цілу низку порушень в ході підготовки самого процесу. Наприклад, права колишнього олігарха були порушені, коли під час судового засідання його помістили в залізну клітку.

Читайте також: Ходорковський не закликав Лондон не видавати віз російським чиновникам

Справедливим визнаний протест на взяття Ходорковського під варту у вересні 2004 р., а також продовження терміну арешту в грудні. Недостатньо була забезпечена конфіденційність переговорів між Ходорковським і його адвокатом. Все це укупі обійдеться російській державі в 10 тис. євро.

Відзначимо, що захист Ходорковського дуже розраховував на те, що ЄСПЛ встане на його сторону при розгляді першої "справи ЮКОСу". Адвокати були упевнені, що європейські судді визнають процес над колишнім олігархом політичним.