ua en ru

Верховний суд Нідерландів відхилив касацію "Роснєфті" на рішення про стягнення 418 млн дол. на користь Yukos Capital

Верховний суд Нідерландів відхилив касацію "Роснєфті" на рішення про стягнення 418 млн дол. на користь Yukos Capital, передає РБК з посиланням на Associated Press.
У вересні 2006 р. Міжнародний суд комерційного арбітражу ухвалив, що "Роснєфть" повинна виплатити Yukos Capital близько 13 млрд руб. (418 млн дол.) за надані раніше кредити. Після цього "Роснєфть" оскаржила дане рішення в російському суді, який скасував рішення міжнародного суду.
Проте Апеляційний суд Амстердама 28 квітня 2009 р. ухвалив, що рішення російського суду про анулювання арбітражного рішення не можуть бути визнані, оскільки вони "не були незалежними і неупередженими".
25 червня Верховний суд Нідерландів визнав правоту Yukos Capital. Тепер ця компанія може використовувати рішення суду Нідерландів і вимагати 418 млн дол. Рішення суду є остаточним і оскарженню не підлягає.
Yukos Capital - підрозділ нафтової корпорації "ЮКОС", який зберігся після оголошення в 2007 р. головної компанії банкротом.
"Роснєфть" - велика російська нафтова компанія. Займається видобутком нафти, володіє низкою перспективних нафтових родовищ. Крім того їй належить мережа нафтопереробних заводів і бензозаправок. Головою ради директорів цієї організації є Ігор Сєчін - заступник голови уряду Росії.