ua en ru

Верховний суд Іспанії підтвердив 535-річний тюремний термін для баскських сепаратистів

Верховний суд Іспанії підтвердив 535-річний тюремний термін для баскських сепаратистів Фото: Верховний суд Іспанії (facebook.com-Abogados-de-Cornell)

Вирок отримали два члени терористичного угрупування ЕТА

Верховний суд Іспанії підтвердив 535-річний тюремний термін для двох бойовиків баскського сепаратистського групи ЦЯ. Про це повідомляє AFP.

Як повідомляється, раніше такий вирок 38-річному Лихеру Аретксабалету Родрігесу і 40-річному Алаиту Араменди Юнарену виніс Національний суд Іспанії, однак чоловіки оскаржили його.

Згідно з рішенням суду першої інстанції, свої терміни сепаратисти отримали за 45 "терористичних спроб вбивства". Їх визнали винними в тому, що вони заклали бомбу в автомобіль в Мадриді в травні 2005 року "з метою завдання максимально можливої шкоди".

Терористи тоді повідомили про замінованому автомобілі, зателефонувавши в редакцію газети, але в результаті вибуху все одно постраждали люди і були пошкоджені транспортні засоби та будівлі.

Родрігес в даний час відбуває 18-річне покарання у Франції за приналежність до незаконної організації з метою підготовки терористичного акту. Юнарена у 2011 році влада Франції передали правоохоронним органам Іспанії.

За більш ніж 40 років своєї діяльності бойовики ЦЯ вбили понад 800 людей і поранили кілька тисяч. ЦЯ заявила про припинення активних дій в 2011 році, але не разоружилась.

Лише в квітні 2017 року група почала процес здачі залишків зброї, формально закінчуючи шлях останнього повстанського руху в Європі.

Група була серйозно ослаблена в останні роки після того, як були заарештовані сотні членів, в тому числі її керівник, і поліція накрила кілька схованок зброї сепаратистів.

У лютому 2018-го лідери ЦЯ попросили своїх членів проголосувати за те, що потрібно повністю ліквідувати організацію до літа.

Нагадаємо, нещодавно в Іспанії пройшов масштабний мітинг з вимогою звільнити з ув'язнення лідерів Каталонії.