ua en ru

Верховна рада Криму заборонила діяльність "Свободи" та "Правого сектора" в АРК

Верховна рада Криму прийняла рішення про заборону діяльності ВО "Свобода" і "Правий сектор", а також ряду інших організацій на території Криму.

Верховна рада Автономної Республіки Крим сьогодні, 11 березня 2014 р., на позачерговому пленарному засіданні ухвалила рішення про заборону діяльності ВО "Свобода" та громадського об'єднання "Правий сектор", а також низки інших "профашистських партій і громадських організацій", на території Криму. Про це повідомляє прес-служба кримського парламенту.

"Верховна рада Автономної Республіки Крим вирішила: заборонити діяльність на території Автономної Республіки Крим політичних партій і громадських організацій профашистського і неонацистського спрямування, в тому числі ВО "Свобода", організації "Правий сектор" і його структурних утворень - ВО "Тризуб" ім. Степана Бандери, Української національної асамблеї - Української народної самооборони (УНА-УНСО), СНУ "Патріот України", "Карпатська Січ", а також "Братство" Дмитра Корчинського та інших - як таких, що несуть загрозу для життя і безпеки кримчан", - йдеться в рішенні.

При цьому Службі безпеки АРК доручено проводити необхідну роботу з виявлення та притягнення до кримінальної відповідальності винних у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі та закликах до насильства. Міністерству юстиції - не реєструвати кримські республіканські відділення політичних партій і громадських організацій профашистського і неонацистського спрямування.

У пояснювальній записці до ухваленого рішення, зокрема, зазначається, що "в Криму обурені тим свавіллям, яке сьогодні панує у багатьох регіонах України в результаті дій бойовиків збройних бандформувань при повному потуранні самопроголошеної влади в Києві. Зі свого боку органи влади Автономної Республіки Крим вживають всі можливі заходи для того, щоб не допустити проникнення екстремістів на її територію. У зв'язку з цим викликають крайнє занепокоєння недавні заяви представників правоекстремістського угруповання "Правий сектор" про можливість відправки її активістів у Крим, оскільки це призведе до ескалації насильства на півострові".

Також у документі нагадують, що в Росії проти лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша, а також ще одного активіста організації Олександра Музичка порушені кримінальні справи.