ua en ru

Верховна Рада внесла зміни до ПК у зв'язку з реструктуризацією

Верховна Рада внесла зміни до ПК у зв'язку з реструктуризацією Фото: Верховна Рада України

"За" проголосували 308 нардепів

Верховна Рада України затвердила законопроект підготовлений Кабінетом міністрів України №3059 "Про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування під час реструктуризації державного і гарантованого державою боргу та його часткового списання" від 9 вересня 2015 року. За відповідне рішення проголосували 308 з 226 необхідних, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Стосовно законопроекту №3059 потрібно зазначити, що він є одним з пакету документів підготовлених Кабміном для завершення реструктуризації зовнішнього боргу України.

У пояснювальній записці до законопроекту вказано: "У зв'язку з вчиненням правочинів з державним, гарантованим державою та місцевим боргом, проектом Закону передбачено правила оподаткування щодо оподаткування доходів платників податку, які є позичальниками за зовнішніми борговими операціями гарантованими державою. Такі позичальники перелічені у розпорядженні Кабінету Міністрів України "Деякі питання вчинення правочинів стосовно зміни умов запозичень за зовнішніми борговими зобов'язаннями" № 318-р від 4 квітня 2015 року. Відповідно, у випадку, якщо під час здійснення боргової операції у таких суб'єктів виникатиме дохід за правилами бухгалтерського обліку, сума такого доходу буде виключена з бази оподаткування податком на прибуток підприємств".

"Крім того, на виконання попередніх умов щодо здійснення правочинів з державним та гарантованим державою боргом, в українському законодавстві з'явився новий інструмент - "державний дериватив". Відповідно, проектом Закону передбачено, що доходи з джерелом походження з України, які будуть отримані нерезидентами в результаті розміщення державних деривативів та здійснення виплат за даним інструментом, не підлягатимуть оподаткуванню," - вказано в пояснювальній записці до законопроекту.

Як заявляв Прем'єр міністр України Арсеній Яценюк, неприйняття пакету законів підготовлених Кабміном для завершення реструктуризації зовнішнього боргу України могло призвести до дефолту України.

Нагадаємо, 9 вересня 2015 року Кабмін зареєстрував законопроекти необхідні для завершення реструктуризації боргу України.

Крім того, вчора парламент розірвав угоду з РФ про будівництво енергоблоків Хмельницької АЕС.