ua en ru

Верховна Рада затвердила запровадження державних деривативів

Верховна Рада затвердила запровадження державних деривативів Фото: Верховна Рада України

Законопроектом передбачено запровадження нового виду цінного паперу - державний дериватив

Верховна Рада України затвердила законопроект підготовлений Кабінетом міністрів України №3057 "Про внесення змін до Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок". За відповідне рішення проголосували 307 з 226 необхідних, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Стосовно законопроекту №3057 потрібно зазначити, що він є одним з пакету документів підготовлених Кабміном для завершення реструктуризації зовнішнього боргу України.

Стосовно законопроекту №3057 в пояснювальній записці стверджується, що його прийняття необхідне для "законодавчого врегулювання деяких аспектів реалізації Попередніх умов, виконання зобов'язань, взятих на себе Україною відповідно до Програми МВФ, що забезпечить економічну безпеку держави, захист суспільних інтересів та інтересів держави у зв'язку з погашенням та обслуговуванням державного та гарантованого державою боргу".

"У зв'язку з реалізацією Попередніх умов, проектом Закону передбачено запровадження нового виду цінного паперу - державний дериватив, що розміщуватиметься державою на міжнародних фондових ринках і підтверджуватиме зобов'язання України здійснити виплати власнику цього цінного паперу в разі досягнення певних показників валового внутрішнього продукту України. Емісія державних деривативів становитиме частину бюджетного процесу і не підлягатиме регулюванню Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Відповідні рішення про розміщення державних деривативів та умови їх розміщення прийматимуться згідно з Бюджетним кодексом України та іншими законами України, що регулюють такі правовідносини," - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.

Як заявляв Прем'єр міністр України Арсеній Яценюк, неприйняття пакету законів підготовлених Кабміном для завершення реструктуризації зовнішнього боргу України могло призвести до дефолту України.

Нагадаємо, 9 вересня 2015 року Кабмін зареєстрував законопроекти необхідні для завершення реструктуризації боргу України.

Крім того, вчора парламент розірвав угоду з РФ про будівництво енергоблоків Хмельницької АЕС.