ua en ru

Угорщина просить Порошенка не підписувати освітню реформу

Угорщина просить Порошенка не підписувати освітню реформу Фото: Ерно Кешкень (kormany.hu)

В Угорщині просять відправити законопроект Раді на доопрацювання

Угорщина просить президента України Петра Порошенка не схвалювати законопроект про освітню реформу та повернути його на доопрацювання Верховній Раді України. Про це посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

"Головною проблемою є те, що дотепер національні меншини України мали можливість на навчання рідною мовою від дитячого садку до університету, а у майбутньому можливість для цього буде тільки у дитячих садках та у перших чотирьох класах початкової школи… Угорська Сторона пропонує Президенту України не підписувати закон у цій формі, а повернути на доопрацювання Верховній Раді України", - сказано у повідомленні.

Кешкень наголошує, що цим рішенням парламент загалом ігнорує базові права на користування рідною мовою.

2017. szeptember 14. Magyar vélemény az ukrán oktatási törvény módosításáról Угорська думка щодо нового Закону України ...

Опубліковано Ernő Keskeny 14 вересня 2017 р.

"Цим рішенням український законодавчий орган загалом ігнорує базові права на користування рідною мовою, включно на навчання рідною мовою близько 150-ти тисяч громадян, які вважають себе належними до угорської національності та їх спільноти. Він позбавляє корінну спільноту Закарпаття та її членів такого права, яким вони в якості меншини користуються вже близько століття, незалежно від державної приналежності цієї території, і яке всі інші, сусідні з Угорщиною країни, забезпечують для угорської спільноти, яка проживає на їх території", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, Угорщина звернулася до генсека ОБСЄ, уповноваженого організації у справах нацменшин і чинного голови ОБСЄ, верховного комісара ООН з прав людини і комісара ЄС з питань розширення та європейської політики добросусідства зі скаргою на статтю про мову в новому законі України про освіту.