ua en ru

Угорщина закликає направити місію ОБСЄ на Закарпаття

Угорщина закликає направити місію ОБСЄ на Закарпаття Фото: Петер Сіярто (flickr.com/mfa_lithuania)

Угорщина стурбована ситуацією на Закарпатті, де проживає близько 150 тисяч угорців

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто закликав Раду Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) направити постійну місію спостерігачів на Закарпатті. Про це він сказав у четвер, 7 грудня на засіданні міністрів ОБСЄ, передає МЗС Угорщини.

"Угорщина раніше була прихильником України, але прийнятий у вересні закон про освіту, який значно скоротив права меншин на навчання рідною мовою, став джерелом великого розчарування. Закон абсолютно несумісний з двосторонніми та міжнародними зобов'язаннями України", - сказав Сийярто.

Також він повідомив, що Угорщина стурбована ситуацією на Закарпатті, де проживає близько 150 тисяч угорців.

"Закарпаття - багатоетнічна територія, і нове законодавство в галузі освіти не сприяє мирному співжиття в регіоні. Тому Угорщина просить направити довгострокових спостерігачів ОБСЄ", - заявив Сийярто.

Нагадаємо, в середу, 6 грудня, МЗС Угорщини знову закликав Україну відкликати новий закон про освіту. "Прийнявши новий закон про освіту, Україна не тільки порушила зобов'язання перед Євросоюзом, а й перед Північноатлантичним Альянсом (НАТО)", - заявив Петер Сійярто.

Раніше повідомлялося, що Німеччина і ще 10 країн НАТО висловили протест у зв'язку з діями Угорщини з блокування євроатлантичної інтеграції України.