ua en ru

МЗС Угорщини знову закликав Україну відкликати новий закон про освіту

МЗС Угорщини знову закликав Україну відкликати новий закон про освіту Фото: Петер Сійярто (nkfih.gov.hu)

Якщо для України важливо співпрацювати з НАТО, вона відмовиться від закону

Міністерство закордонних справ (МЗС) Угорщини знову закликало Україну відкликати новий закон про освіту. Про це, зокрема, заявив глава МЗС Петер Сійярто, передає прес-служба відомства.

"Проігнорувавши права меншин і прийнявши новий закон про освіту, Україна не тільки порушила зобов'язання перед Євросоюзом, але і перед Північноатлантичним Альянсом (НАТО)", - заявив Сійярто у Брюсселі на зустрічі глав МЗС країн НАТО.

Він заявив, що Угорщина не бажає жертвувати інтересами угорців Закарпаття "на вівтарі будь-якої геополітичної гри" і тому виступає проти того, щоб ситуація, викликана Україною, була прийнята НАТО.

"Якщо Київ скасує закон, Угорщина знову стане найгучнішим прихильником європейських і євроатлантичних прагнень країни. Якщо Київ хоче, щоб закарпатські угорці оволоділи державною мовою, вони повинні підвищити ефективність навчання української мови, але відібрання в угорців права навчатися рідною мовою не має статися", - додав міністр.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Німеччина і ще 10 країн НАТО висловили протест у зв'язку з діями Угорщини по блокуванню євроатлантичної інтеграції України.