ua en ru

Угорщина поскаржилася на перебої у поставках палива з Росії через Україну

Поставки палива з Росії до Угорщини трубопроводом, що проходить по території України, здійснюються з перебоями. Про це заявив представник компанії MOL, що повідомила про проблему, відповідаючи на запитання The Wall Street Journal електронною поштою.

У MOL не сказали, з чим пов'язані перебої. За контрактом Угорщина щомісяця отримує з Росії 80 тис. т дизпалива.

Представник компанії не уточнив, наскільки скоротилися поставки. "Ми сподіваємося, що законтрактовані обсяги будуть передані в майбутньому", - сказано в листі MOL, надісланому до редакції WSJ.

Джерело, яке знайоме із ситуацією, але не є співробітником MOL, розповів виданню, що Україна і Росія оскаржують права на трубопровід, по якому йдуть поставки палива. У Києві вважають, що трубопровід є українською власністю, зазначило джерело.

25 листопада Рівненський апеляційний господарський суд прийняв рішення про націоналізацію трубопроводів "Транснафтопродукт", які проходять територією України. Це торкнулося нафтопродуктопроводів Самара - Західний напрямок і Грозний - Армавір - Трудова загальною протяжністю 1,4 тис. км. По цих трубах поставляється дизельне паливо в Угорщину і на внутрішній ринок України.

Наприкінці грудня той же суд звинуватив "Транснафтопродукт" у крадіжці нафтопродуктів із трубопроводу Самара - Західний напрямок. За словами президента "Транснафти" Миколи Токарєва, звинувачення були пред'явлені після того, як російська компанія почала "видавлювання" дизпалива із труби в напрямку Угорщини.

Раніше Угорщина відчувала перебої з поставками газу з Росії, але імпорт палива і сирої нафти здійснювався на постійній основі, зазначає WSJ. При цьому, у разі необхідності, нафтопереробні підприємства будуть забезпечуватися по адріатичному трубопроводу.

Нагадаємо, в Україні вранці 10 січня поновилися постачання природного газу за угорським напрямком.