ua en ru

Глава МЗС Угорщини назвав три умови для поліпшення відносин з Україною

Глава МЗС Угорщини назвав три умови для поліпшення відносин з Україною Фото: Петер Сіярто (nkfih.gov.hu)

МЗС Угорщини закликає Україну вести діалог з нацменшинами

Угорщина визначила три умови, які повинна виконати Україна для поліпшення відносин між країнами у контексті закону про освіту. Про це сказав глава Міністерства закордонних справ Угорщини після оприлюднення експертизи закону Венеціанською комісією, передає прес-служба угорського відомства.

Так, Сіярто заявив, що резолюція Венеціанської комісії, опублікована сьогодні, 11 грудня 2017 року "абсолютно недвозначна", і пропозиції, що містяться в ній, не можуть тлумачитися двома способами.

Він повторив, що в угорського уряду є три очікування від української влади: не обмежувати вже отримані права, вести переговори з українськими національними меншинами і повністю виконувати рекомендації Венеціанської комісії.

"Угорщина не може підтримувати прагнення України у міжнародній політиці до тих пір, поки не відбудуться зміни", - сказав Сійярто та висловив сподівання, що такі зміни відбудуться якомога швидше.

Крім того, на думку Сіярто, правильним тлумаченням є безпосереднє внесення змін у суперечливу 7 "мовну статтю" закону про освіту.

Він зазначив, що Венеційська комісія констатувала, що український закон, будучи рамковим, залишає достатній простір для повноцінного вивчення учнями з національних меншин рідної мови.

Нагадаємо, 9 грудня 2017 року у Міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що Венеціанська комісія підтвердила угорську критику українського закону про освіту.

Міністерство закордонних справ України сьогодні, 11 грудня, закликало припинити політизацію питання нового закону "Про освіту". В українському МЗС вважають, що опубліковані 11 грудня рекомендації, що містяться в офіційному висновку, допоможуть впроваджувати закон з урахуванням їх в інтересах української мови як державної, а також з урахуванням важливості забезпечення розвитку мов національних меншин України.