ua en ru

Угорщина і Словаччина вирішили підтримати санкції ЄС проти Росії

Угорщина і Словаччина вирішили підтримати санкції ЄС проти Росії
Продовження ескалації напруженості на сході України змінило настрої лідерів Угорщини та Словаччини, які висловилися за нові санкції проти Росії.

Продовження ескалації напруженості на сході України змінило настрої лідерів Угорщини та Словаччини, які висловилися за нові санкції проти Росії, пише Financial Times.

Тепер в цих країнах, мають сильні економічні зв'язки з Росією, готові підтримати додаткові кроки ЄС у відповідь на дії Москви в українській кризі.

"Якщо діалог не дає результатів, ми повинні щось зробити", - цитує видання новообраного президента Словаччини Андрія Кіска. Він додав, що іншого шляху у Європи немає: "Ми повинні показати Путіну, що ми робимо кроки проти його агресії".

Зміна настроїв ще помітніше в Угорщині. Раніше прем'єр цієї країни Віктор Орбан (на фото) неодноразово висловлювався проти санкцій щодо Росії, більше того, вже після кількох санкційних кроків ЄС угорські влади уклали угоду про будівництво газопроводу "Південний потік", який дозволить Росії поставляти газ в Європу в обхід України.

Тепер же міністр закордонних справ Угорщини Петро Сиярто назвав "останні дії Росії неприйнятними". Будапешт приєднається до загальної позиції в питанні про санкції, пообіцяв глава угорського зовнішньополітичного відомства. У Центральній Європі знають, що значить мати сусіда подібно Радянському Союзу і не хочуть "випробувати це знову", - цитує FT міністра. Він пообіцяв, що Угорщина підтримає "всі рішення, які призведуть до швидкого завершення конфлікту" на Україні.

Заяви Кіски і Орбана не цілком свідчать, що позиція "Вишеградської четвірки" щодо антиросійських санкцій єдина. Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо і міністр фінансів цієї країни Петро Казимир як і раніше насторожено ставляться до нових санкцій, побоюючись економічних наслідків. У непродуктивності нових обмежень проти Москви впевнений і міністр фінансів Чехії Андрій Бабиш. "Вони не принесуть нічого, ці санкції. Вони матимуть тільки негативні наслідки", - заявив чеський міністр у кулуарах саміту в Братиславі, де збиралися політики бізнесмени об'єднання країн Східної Європи.

Побоювання Братислави з приводу економічних наслідків для Словаччини після розширення антиросійських санкцій не позначиться на рішенні уряду - кабінет Фіцо підтримає нові заходи, заявив міністр ЄС у справах Словаччини Петер Яворчик.

Нагадаємо, 30 жовтня "Вишеградська четвірка" (Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина) закликала Росію не визнавати "вибори" в ЛНР і ДНР 2 листопада.