ua en ru

Угорщина 2 жовтня проведе референдум щодо квот на біженців

Угорщина 2 жовтня проведе референдум щодо квот на біженців Фото: президент Угорщини анонсував референдум 2 жовтня

Угорців запитають, чи згодні вони примусово прийняти квоту біженців, визначену ЄС

Угорщина 2 жовтня 2016 року проведе референдум з прийняття майбутньої системи квот Європейського Союзу з розподілу мігрантів. Про це повідомив президент Угорщини Янош Адер, передає Reuters.

Підбадьорений виходом Великобританії з ЄС, прем'єр-міністр Віктор Орбан просунувся вперед зі своїм референдумом щодо міграції. Він зайняв міцну антимігрантську позицію після того, як торік країни ЄС захлеснула хвиля біженців.


В 2015 році, коли сотні тисяч мігрантів з країн Близького Сходу і Африки перетнули кордон Угорщини, прагнучи до більш багатої північній Європі, уряд Орбана прийняв рішення звести дротяний паркан на південному кордоні країни, щоб не пустити мігрантів. Ряд інших країн південно-східної Європи також поставили паркани.

Слідом за Словаччиною, Будапешт також виступив проти плану ЄС, прийнятого в 2015 році, який встановлює квоти для кожної країни взяти на себе частку мігрантів протягом двох років.

На референдумі 2 жовтня, угорців запитають, чи будуть вони приймати мігрантів постійно діючій системі квот ЄС.

Президент Угорщини опублікував на своєму офіційному сайті приблизний питання референдуму: "Чи хочете ви, щоб Європейський Союз мав право примусово прописувати переселенців в Угорщині без згоди угорського парламенту?".

Зазначимо, що ЄС обговорює зміни в правила про надання притулку, згідно з якими державам-членам ЄС, які не згідні брати квоту біженців, необхідно буде заплатити штраф, щоб вони були розміщені в інших місцях.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Словаччині пропонують провести референдум щодо виходу з ЄС.