ua en ru

В Угорщині заявили про різні з Україною підходи до закону про освіту

В Угорщині заявили про різні з Україною підходи до закону про освіту Фото: глава МЗС Угорщини Петер Сійярто (nkfih.gov.hu)

Угорщина не скасує свого рішення про непідтримку важливих для України ініціатив на міжнародному рівні доки угорська громада не буде задоволена

Україна та Угорщина мають різні підходи до ухваленого Верховною Радою закону "Про освіту". Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто після зустрічі в Будапешті з главою МЗС України Павлом Клімкіним, передає "Радіо Свобода".

Сійярто вважає, що проблема в тому, що закарпатські угорці зовсім по-іншому бачать стан справ із реформуванням освіти, ніж українська влада.

"Метою Угорщини є не війна заяв чи обмін дошкульними зауваженнями як такими, а досягнення таких домовленостей, згідно з якими українські угорці матимуть ті самі мовно-освітні права, як і до ухвалення нового закону України "Про освіту" 5 вересня", - заявив він.

Водночас угорський дипломат додав, що Угорщина не скасує свого рішення про небажання підтримувати важливі для України ініціативи на міжнародному рівні доки тамтешня угорська громада не визнає, що задоволена станом справ.

Зі слів Сійярто, консультації з українською стороною можуть бути результативними лише за умови, якщо в Києві переглянуть на законодавчому рівні статтю сьому освітнього закону, яка, на переконання угорської влади, "утискає" мовно-освітні права національних меншин в Україні.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що євроінтеграція угорців України має відбуватися не через паспортизацію, а через спільний рух до Євросоюзу.