ua en ru

Угорський суд підтвердив незаконність операції з продажу швейцарського Rosgas угорського трейдера Emfesz.

Угорський суд підтвердив незаконність операції з продажу швейцарського Rosgas угорського трейдера Emfesz. Про це повідомили в кіпрській Mabofi Holdings Limited, що входить в Group DF підприємця Дмитра Фірташа, передає "Комерсант-Україна".
Таким чином, партнер "Газпрому" по RosUkrEnergo Д.Фірташ протягом місяця може повернути собі контроль над угорським газовим трейдером Emfesz. Трейдер необхідний підприємець для того, щоб продати RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, які він розраховує відсудити в України.
Emfesz займає до 30% ринку газу Угорщини, реалізувавши в 2006-2008 рр. по 3-3,5 млрд куб. м газу. 29 квітня 2009 р. Rosgas проінформувала Угорський енергетичний офіс (УЕО) про покупку 100% акцій Emfesz у Mabofi за 1 дол і запитала дозвіл на реєстрацію угоди. Того ж дня УЕО видав відповідний дозвіл, не запитавши даних про угоду між Mabofi і Rosgas. Цей нюанс і став причиною подальшого звернення Mabofi до суду. У січні УЕО дав Rosgas 45 днів для розкриття своїх бенефіціарів, але цього не сталося. Компанія зареєстрована в грудні 2008 р. в Цюріху.