ua en ru

Венеціанська комісія рекомендує виключити роль ВР у зняття імунітету з суддів

Венеціанська комісія рекомендує виключити роль Верховної Ради України у зняття імунітету з суддів. Про це йдеться у висновках європейських юристів за законом України про судоустрій і статус суддів, передає Deutsche Welle.

Експерти радять переглянути "такі нові повноваження президента, як скріплення підписом сертифікатів суддів і вимога привести суддів до присяги в присутності президента", виключити роль Верховної Ради у зняття імунітету з суддів.

Запровадження по-справжньому незалежної і неупередженої судової системи вимагає політичної волі для виконання прийнятих законів, впевнені європейські експерти.

"Це означає, що ті зв'язки між судовою системою та органами влади, які існували в Україні протягом багатьох років, повинні бути знищені, а модель їх відносин змінена", - йдеться в тексті.

Венеціанська комісія привітала створення Конституційної комісії при президентові України, яка буде працювати над поправками до Основного закону, і підтвердила "готовність і надалі надавати свою допомогу українській владі у вдосконаленні законодавства і положень Конституції України, які стосуються судоустрою і статусу суддів".

Нагадаємо, експерти Венеціанської комісії назвали поправки до Конституції запорукою успішної судової реформи України.