ua en ru

Венеціанська комісія назвала поправки до Конституції запорукою успішної судової реформи в Україні

Експерти Венеціанської комісії назвали поправки до Конституції запорукою успішної судової реформи України. Про це йдеться у висновках європейських юристів за законом України про судоустрій і статус суддів, передає Deutsche Welle.

"Для того, щоб успішно провести судову реформу в Україні, необхідно внести поправки в Конституцію", - наголошується у висновках європейських юристів.

В цілому ж тексти законів вони оцінили як "послідовні і добре скомбіновані". Експерти звернули увагу на те, що по багатьом пунктам вони відповідають попереднім рекомендаціям Венеціанської комісії.

На думку експертів, конституційні поправки повинні бути зроблені для того, щоб виключити роль політичних органів у призначенні та звільненні суддів та зменшити їх вплив на створення судів і формування Вищої ради юстиції, "більшість якого має складатися з суддів, обраних їх колегами".

Завдяки поправкам повинна бути усунена роль Верховної Ради зняття імунітету з суддів. Вони також повинні ввести в Конституцію принципи, які випливають з Європейської конвенції з прав людини, зокрема, право на чесний і публічний судовий процес, який відбувається у прийнятних часових рамках і ведеться незалежним і безстороннім судом".

Нагадаємо, Венеціанська комісія прийме остаточне рішення щодо закону "Про очищення влади" на засіданні в червні.