ua en ru

Венеційська комісія визнала правомірною люстрацію суддів КСУ, - Петренко

Венеційська комісія визнала правомірною люстрацію суддів КСУ, - Петренко Фото: Павло Петренко

Рішення аргументовано тим, що судді були причетні до узурпації влади

Венеційська комісія визнала правомірною люстрацію суддів Конституційного суду в Україні. Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко сьогодні в ході засідання колегії Міністерства юстиції України за участі прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, передає кореспондент РБК-Україна.

"Венеційська комісія визнала правомірним включення суддів Конституційного суду до переліку осіб які можуть бути люсторовані, оскільки судді були причетні до узурпації влади", - заявив Петренко.

Він також зазначив, що Венеційська комісія визнала право України на звільнення всіх посадових осіб,які були призначені Януковичем , як таких які були представниками відповідного угруповання, метою якого була узурпація влади.

"Після тривалих консультації з експертами Венеціанської комісії Мінюст отримав фінальний висновок. Перше і саме основне положення полягає у тому, що український закон про очищення влади повністю відповідає міжнародним стандартам. В Україні є унікальна процедура люстрації, яка відрізняється від країн Східної Європи, тому що спільно з очищенням влади ми очищаємося від представників корупційних агентів в оточенні Януковича", - сказав Петренко.

"Тому всі спекуляції з приводу того, що незаконно відбувалося звільнення найвищих посадових осіб часів Януковича, вони вже зникли", - підкреслив він.

Нагадаємо, Конституційний суд України (КСУ) задовольнив клопотання представника Верховної Ради в КСУ Леоніда Ємця про перенесення розгляду конституційного подання щодо конституційності окремих положень закону "Про очищення влади".