ua en ru

Венеціанська комісія опублікувала рішення стосовно закону про освіту в Україні

Венеціанська комісія опублікувала рішення стосовно закону про освіту в Україні Фото: Венеціанська комісія (coe.int)

Експерти комісії рекомендують змінити статтю 7 українського закону

Венеціанська комісія вивчила положення, що стосуються мови, освіти в Україні - ст. 7 та п. 3 ст. 3 заключного і перехідного положення - в ЗУ "Про освіту", прийнятий Верховною Радою 5 вересня 2017 року. Текст відповідного рішення опубліковано на сайті Ради Європи.

"Легітимна і така, що заслуговує схвалення, мета для держав - сприяти зміцненню державної мови всіма громадянами, і вжити заходів для його вивчення всіма, як спосіб усунення існуючих нерівностей та сприяння більш ефективній інтеграції осіб, які належать до національних меншин в суспільстві", - йдеться в повідомленні.

Однак, у Венеціанській комісії зазначили, що ст. 7 ЗУ відрізняється від проекту, за яким проводилися консультації з меншинами.

"Точний рівень захисту лінгвістичних прав, що надається у ст. 7 національним меншинам залишається незрозумілим", - зазначили у Венеціанській комісії.

На думку членів комісії, це фактично "дозволяє радикально змінити мовний режим, принаймні середню освіту, на систему, орієнтовану на використання української мови як мови освіти".

Серед іншого, експерти відзначили, що короткий термін для впровадження нових правил викликає серйозну стурбованість якістю освіти.

У той же час, члени комісії підкреслили, що п. 4 ст. 7 закону не забезпечує рішення для мов, які не є офіційними для Євросоюзу. Зокрема, йдеться про російську мову, яка є поширеною мовою спілкування в Україні. Менш сприятливе ставлення до російської мови складно виправдати і з цієї причини піднімається проблема дискримінації, наголошується в документі.

"Керуючись вищевикладеним, належним рішенням буде обов'язкове внесення змін в ст. 7 і заміна її більш збалансованими і кілька чітко сформульованими положеннями", - йдеться в рекомендаціях.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України закликало припинити політизацію питання нового закону "Про освіту".