ua en ru

Велика Британія проведе військові навчання НАТО з використанням бойових роботів

Велика Британія проведе військові навчання НАТО з використанням бойових роботів Фото: британські королівські ВМС (Royal Navy Media Archive)

Анонс жовтневих Robo-Wars біля берегів Шотландії опублікувано в газеті The Guardian

Міністерство оборони Великої Британії вперше на військових навчаннях біля північно-західного узбережжя Шотландії планує широко використати у повітрі та під водою бойових роботів у жовтні 2016. Про це повідомила місцева The Guardian у середу.

Як зазначає "Гардіан", британські військові використовують безпілотні літальні апарати (БПЛА), а також автономні морські засоби для пошуку підводних човнів.

На думку правозахисників, розвиток такої техніки може порушувати міжнародне законодавство.

Велика Британія проведе військові навчання НАТО з використанням бойових роботів

Фото: британський бойовий безпілотник (Press Association)

Зокрема, в публікації йдеться про автономні засоби морського базування, безпілотні літальні апарати, повітряну розвідку та деякі інші інноваційні проекти, які не потребують управління людиною.

Згідно з даними британського військового відомства, в рамках навчань Unmanned Warrior 2016 ("Безпілотний воїн") в районі Гебридських островів в Атлантичному океані, які пройдуть за участю Військово-морських сил США і фахівців Центру морських досліджень і експериментів НАТО, королівські ВМС продемонструють широкий набір тактичних морських автономних систем.

Так, роботи призначені, насамперед, для виявлення підводних човнів противника з самими тихими двигунами, для розмінування морської акваторії, а також для розвідувальних цілей.

Велика Британія проведе військові навчання НАТО з використанням бойових роботів

Для участі в маневрах, які пройдуть в наближеною до бойових дій обстановці, будуть запрошені виробники військової робототехніки. Вони на місці зможуть показати переваги інноваційних розробок.

Велика Британія проведе військові навчання НАТО з використанням бойових роботів

Фото: БПЛА (Сrown/Daily Mail)

Маневри Unmanned Warrior 2016 стануть частиною найбільших військових навчань Joint Warrior у Європі, які проводяться два рази в рік, у квітні та жовтні. В минулому році у них взяли участь 50 кораблів, 70 літаків і 13 тисяч військовослужбовців з 15 країн НАТО.

Як повідомлялося раніше, Італія надасть базу для безпілотників антитерористичної коаліції.

Нагадаємо, США зареєстрували перший зібраний в Україні дрон наприкінці грудня.