ua en ru

Великобританія попередила ЄС про повернення ядерних відходів після Brexit

Великобританія попередила ЄС про повернення ядерних відходів після Brexit Фото: Brexit (pixabay)

У Великобританії діє завод по переробці ядерних відходів з 1970-х років

Великобританія попередила Брюссель, що після Brexit вона має право відправити назад в країни Євросоюзу радіоактивні відходи, які раніше відправлялися в Сполучене Королівство для переробки і зберігання. Про це йдеться в документі, представленому Лондоном на переговорах по виходу з ЄС, передає The Financial Times.

Повідомляється, що в документі, в якому викладалася позиція Сполученого Королівства щодо переговорів по Brexit, було підкреслено право "повертати радіоактивні відходи в країну походження".

Також у документі йдеться про відповідальність країн ЄС за деякі "особливі розщеплюються", які є найбільш небезпечними і найбільш жорстко регульованими типами ядерних речовин, у тому числі імпортний плутоній з відпрацьованих відходів.

"Ядерне регулювання стало одним з найгостріших питань на ранніх етапах переговорів про вихід Великобританії з ЄС. Британія повинна розірвати договір з Європейським співтовариством з атомної енергії, яке регулює використання атомних технологій в мирних цілях в Європі", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що Великобританія імпортувала ядерні відходи з Європи з 1970-х років для переробки на державному атомному комплексі Селлафилд в англійському графстві Камбрії.

Це підприємство займалося переробкою відпрацьованого ядерного палива з таких країн ЄС, як Німеччина, Італія та Швеція.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що регулятори американського штату Нью-Мексико одобрили відновлення роботи єдиного в США сховища ядерних відходів, яке було закрито майже три роки тому після того, як в ньому було зафіксовано витік радіоактивних матеріалів.
Повний текст читайте тут: