ua en ru

Велика Британія звинуватила Росію в приховуванні даних по хімічній зброї

Велика Британія звинуватила Росію в приховуванні даних по хімічній зброї Фото: Пітер Вілсон (opcw.org)

Росія протягом багатьох років відмовлялася повністю розкрити свою програму по хімічній зброї

Постперд Великої Британії при Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) Пітер Вілсон звинуватив Росію в приховуванні частини повних даних про запасах нервово-паралітичної речовини, якою був отруєний колишній полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія в Солсбері. Про це повідомляє Reuters.

За словами Вілсона, Росія, яка "стверджує, що знищила всю свою хімічну зброю під наглядом ОЗХЗ в минулому році", протягом багатьох років відмовлялася повністю розкрити свою програму по химоружию.

Нагадаємо, 12 березня у парламенті прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що Росія відповідальна за отруєння колишнього розвідника ГРУ.

За словами Мей, що Скрипаль був отруєний розробленою Росією бойовою нервово-паралітичною речовиною, зазначивши, що у визначенні речовини брали участь провідні світові експерти в Оборонній науково-технічної лабораторії.

Мей розповіла, що ввечері 12 березня глава МЗС Великої Британії Борис Джонсон викликав російського посла для дачі пояснень про те, яким чином речовина виявилося в Солсбері і було застосовано проти колишнього російського розвідника.

Лондон чекає відповіді від Росії до вечора вівторка, 13 березня. Нагадаємо, на початку березня стало відомо, що у Великобританії госпіталізували з серйозним отруєнням колишнього шпигуна Сергія Скрипаля, який в 1990-х і початку 2000-х передавав Лондону дані про російських розвідників, які працюють під прикриттям в Європі.