ua en ru

Аварійні відключення електроенергії - результат бездіяльності НКРЕКУ, - експерт

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКУ) запізнилася з прийняттям необхідних рішень з фінансування закупівель вугілля для ТЕС. Щоб уникнути віялових відключень електроенергії, необхідно налагодити постачання палива на теплоелектростанції. Таку думку висловив старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква, коментуючи інформацію про поновлення "Укренерго" графіків аварійних відключень.

"Це було очікувано, враховуючи запаси палива на складах і відсутність поставок з Росії. Швидко стабілізувати ситуацію не вийде. Треба шукати джерела для закупівлі вугілля або спалювати дорого газ. Простих і безболісних шляхів виходу немає", - сказав Саква.

На його думку, НКРЭКУ занадто пізно прийняла рішення, що дозволяє генкомпаніям ТЕС профінансувати закупівлі вугілля.

"НКРЭКУ підняла тарифи з грудня. Ці тарифи компанії побачать через місяць. Вугілля сюди прийде ще через місяць. Це рішення питання на перспективу", - вважає експерт. "В горизонті декількох місяців нам необхідно всіляко налагоджувати постачання вугілля", - додав він.

Саква зазначив, що тарифи на електроенергію в Україні істотно занижені.

"У нас дуже розбалансована енергосистема. Населення сплачує за електроенергію в 4 рази менше, ніж в Росії і в 3 рази менше, ніж у Білорусії. І це призводить до реально нераціональної структурі споживання. Населення споживає, скажімо так, ні в чому собі не відмовляючи. У поточних умовах це недозволена розкіш", - підсумував Саква.

Як повідомлялося, НЕК "Укренерго", що здійснює централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни, з 1 грудня 2014 року відновила графіки аварійних відключень в столиці.

У "Київенерго" головними причинами відновлення графіків аварійних відключень назвали існуючий в даний час енергодефіцит, викликаний недостатніми запасами вугілля на складах ТЕС і позаплановим виведенням у ремонт блоку №3 Запорізької АЕС (триватиме до 5 грудня).

Графіки аварійних відключень р. в Києві по команді диспетчера НЕК "Укренерго" застосовувалися у вересні 2014 р.

Раніше експерти критикували НКРЭКУ за повільність у прийнятті рішень щодо закупівлі вугілля для ТЕС і попереджали про можливі віялові відключення електроенергії.