ua en ru

СБ: Темпи зростання китайської економіки в 2011 р. складуть 9,3%

Темпи зростання китайської економіки в 2011 р. можуть скласти 9,3%, йдеться в поширеному вчора черговому щоквартальній доповіді Всесвітнього банку про стан економіки Китаю. У своїй попередній подібній доповіді, оприлюдненій у листопаді минулого року, СБ прогнозував зростання китайської економіки на 8,7% у нинішньому році. Про це повідомляє "Сіньхуа".

Головний економіст представництва СБ в Китаї Ардо Хансон зазначив, що при наявності таких факторів, як повернення до докризової макроекономічної політики, зростання інфляційних ризиків та уповільнення зростання світової економіки, в Китаї продовжує спостерігатися енергійне зростання внутрішніх інвестицій, в цілому складається сприятлива ситуація з внутрішнім попитом. На тлі урядових заходів, спрямованих на стримування цін на нерухомість, здійснюване в країні великомасштабне будівництво соціально значимого житла дозволяє компенсувати зниження очікувань щодо будівництва комерційних квартир, вважає економіст. А поточна зовнішня ситуація, продовжив він, дозволяє говорити про те, що вплив на перспективи глобального зростання з боку підвищення цін на сировинні ресурси і потужного землетрусу, що обрушився на Японію, залишається обмеженим.

З огляду на різке зростання світових цін на сировинні ресурси, як наголошується в доповіді Світового банку, в нинішньому році можливе деяке зниження активного сальдо платіжного балансу Китаю за поточними операціями.

Зростаючий інфляційний тиск і існуючі ризики на ринку нерухомості, вважають експерти ВБ, - основні загрози для китайської економіки на макрорівні. У таких умовах, на їхню думку, вкрай важливо повернення макроекономічної політики в звичайний стан.

СБ також прогнозує зростання китайської економіки в 2012 р. на 8,7%.

Нагадаємо, МВФ прогнозує зростання ВВП Китаю в 2011 р. на рівні 9,6%, а в 2012 р. - 9,5%.