ua en ru

СБ: Для залучення приватних інвестицій країнам Східної Європи і Центральної Азії треба пристосуватися до "нових норм" посткризових умов

Нещодавня глобальна фінансова криза призупинила амбітні плани інфраструктурного розвитку в ряді країн Східної Європи і Центральної Азії. Уряди, які стикаються з обмеженим бюджетом, були не в змозі фінансувати ці проекти самостійно, у той час як приватні інвестори також серйозно постраждали і стали більш перебірливими в плані вибору місць та обсягів інвестування. Інвестиції приватного сектора в регіоні скоротилася більш ніж на 40% у період між 2008 і 2009 рр. Про це у своєму новому релізі повідомив Світовий банк.

Зокрема, в доповіді наголошується, що, незважаючи на труднощі останніх трьох років, державно-приватне партнерство в глобальному масштабі, і в цьому регіоні, зокрема, все ще може принести користь економіці. Тим не менш, щоб отримати доступ до приватних засобів, урядам треба пристосуватися до "нових норм" посткризових умов.

"Приватні інвестори, як і раніше, мають обмежений доступ до довгострокового фінансування і потрібно зменшити їх ризики. Вони дивляться на країни з організаційною, нормативною та фінансовою базою, що дозволить мінімізувати основні ризики і знизити вартість ведення бізнесу. Вони хочуть менші проекти з встановленим попитом, і часто потребують посилену державну підтримку і консервативніший розподілі ризиків", - вважає Світовий банк.

Банк вважає, що урядам необхідно переосмислити роль приватного сектора, вийшовши за рамки простого бухгалтерського обліку і ретельно оцінити початкові інвестиції з економічних та соціальних причин. "Проекти, швидше за все, зажадають більше підтримки з державних бюджетів, але участь приватного сектора також може принести підвищення ефективності та якості послуг. Загальні інституційні і правові рамки можуть бути адаптовані, щоб забезпечити додаткову гнучкість для приватного сектора при забезпеченні прозорості та конкуренції у виборі приватного партнера. Національна політика та механізми фінансування вимагають більшої координації між Міністерствами і Міністерством фінансів кожної країни".

Доповідь Банку також закликає уряди країн регіону Східної Європи та Центральної Азії дивитися не тільки на приватних інвесторів, а також прагнути грати більшу роль в міжнародному партнерстві. "Міжнародні фінансові інститути (МФІ) і Європейський Союз (ЄС) будуть відігравати важливішу роль у сприянні розробці та фінансування проектів, зміцненні інституційного потенціалу та зменшення ризиків. Технічна допомога та консультативні послуги МФІ можуть бути корисні урядам у визначенні та розробці проектів, допомагаючи їм застосовувати глобальні ідеї і передову практику".