ua en ru

ВАСУ підтвердив законність безакцизного ввезення "Лівелой" нафтопродуктів в Україну

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) своїм рішенням від 22 грудня 2010 р. залишив у силі рішення Харківського апеляційного суду від 31 травня 2010 р., яким було закрито провадження у справі про законність ввезення компанією "Лівела" (Полтавська обл.) нафти і нафтопродуктів без сплати акцизу та ПДВ. Про це йдеться в постанові суду, оприлюдненому на офіційному веб-сайті реєстру судових рішень.

Згідно з рішенням, суд відхилив касаційні скарги Енергетичної регіональної митниці, Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспекції у Полтавській області, Державної податкової інспекції у м. Полтаві.

Як випливає з документа, рішенням Автозаводського районного суду Кременчука 19 січня 2004 р. україно-польському підприємству "Тайстра" та її дочірнім підприємствам, у тому числі "Лівеле", був дозволено ввезення в Україну товарів без сплати податків на підставі закону "Про іноземні інвестиції " від 1992 р.
Постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 17 лютого 2010 р. зазначене рішення суду за позовом Митниці й Податкової було скасовано.
Постановою Вищого адміністративного суду України від 14 квітня 2010 р. постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 17 лютого 2010 р. скасовано, а справу направлено до суду апеляційної інстанції на новий розгляд.
Постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 31 травня 2010 р. апеляційне провадження у справі закрито, оскільки Держмитниця і ДПАУ відмовилися від своїх позовних вимог.

Нагадаємо, на початку грудня 2010 р. Президент України Віктор Янукович доручив Антимонопольному комітету України (АМКУ) розібратися з безподатковим ввезенням нафтопродуктів в Україні. Про це повідомив в.о. голови АМКУ Юрій Кравченко.
"Ще одним фактором, що вплинув на ціноутворення, це - ввезення нафтопродуктів за пільговим режимом. У п'ятницю (3 грудня ц.р.) надійшло доручення Президента, щоб ми з цією ситуацією розібралися: яким чином з боку підприємства "Лівела" ввозилися ці нафтопродукти, які втрати держбюджету і наскільки ці пільги "допомогли" ринку", - заявив Ю.Кравченко. При цьому комітет в найкоротші терміни вивчить це питання, запевнив Ю.Кравченко.