ua en ru

ВАСУ планує звернутися до РСУ з питання формування колегій

До проведення судової реформи у нас була можливість на зборах суддів сформувати постійні колегії, а тепер все залежить від Ради суддів України, який візьме відповідне положення в розвиток норм закону. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив голова Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) Олександр Нечитайло.

Він нагадав, що, згідно із законодавчими нововведеннями, автоматична система при розподілі справи визначає суддю-доповідача та двох суддів в колегію з усього складу суду.

"Мінливість колегій може істотно ускладнити організацію роботи, так як набагато складніше буде планувати роботу, розподіляти зали судових засідань, призначати судові слухання і т. д.", - додав він.

За словами Нечитайло, з цього питання ВАСУ планує звернутися до Ради суддів України, яка повинна виробити спільну для всіх судів позицію і порадити, як на практиці реалізовувати цю норму закону.

"Закон говорить про те, що такий повторний розподіл здійснюється для заміни судді, який вибув з колегії. Однак, потрібно конкретизувати, що слід розуміти словом "вибув". На наш погляд, це не тимчасова неможливість бути присутнім в суді внаслідок хвороби або відрядження, а втрата суддею своїх повноважень або тривале відрядження, наприклад, для роботи в ВККС або Вища рада юстиції", - додав він.

Нагадаємо, 30 березня Нечитайло був переобраний головою ВАСУ.