ua en ru

ВАСУ відхилив позов лідерів опозиції про визнання дій Ради 16 січня протиправними

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відхилив позов опозиції про визнання дій Ради під час прийняття низки законів 16 січня протиправними.

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відмовив народним депутатам України Арсенію Яценюку ("Батьківщина"), Віталію Кличку ("Удар") та Олегу Тягнибоку ("Свобода") у відкритті провадження до Верховної Ради України про визнання дій та бездіяльності протиправними (про оскарження прийняття ВРУ 16 січня 2014 р. низки законів). Про це повідомляє прес-служба суду.

Як нагадують у ВАСУ, 22 січня 2014 р. позивачі звернулися до Вищого адміністративного суду України з десятьма окремими позовами, у яких оскаржували дії та бездіяльність Верховної Ради України при розгляді низки проектів законів та ухваленні цих законів на пленарному засіданні Верховної Ради України 16 січня 2014 р. (у кожному позові позивачі оскаржували розгляд та ухвалення окремого проекту закону).

"23 та 24 січня 2014 р. Вищий адміністративний суд ухвалив рішення по кожному з десяти позовів. Судді своїми ухвалами відмовив у відкритті проваджень у справах за позовами народних депутатів України Яценюка А.П., Кличка В.В., Тягнибока О.Я. до Верховної Ради України про визнання дій та бездіяльності протиправними", - йдеться в повідомленні.

Як випливає з судових рішень, судді Вищого адміністративного суду вважають, що при розгляді проекту законів та ухваленні законів Верховна Рада України не виконує владних управлінських функцій, а реалізує свої повноваження щодо законодавчої діяльності (здійснює власне парламентську функцію законотворчості). Тоді як п.1 ч.1. ст. 3 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що справа адміністративної юрисдикції - це публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

"У зв'язку з цим, судді ВАСУ переконані, що подібні позови не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства", - йдеться в повідомленні.

Разом з тим судді у свої рішеннях зазначають, що Конституційним судом України може бути визнаний неконституційним правовий акт Верховної Ради України, у процесі прийняття чи схвалення якого або набрання ним чинності було порушено процедурні вимоги, що встановлюються безпосередньо Конституцією України, за умови набрання ним чинності.

Нагадаємо, 19 січня 2014 р. лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко подали судові позови щодо голосування 16 січня у парламенті.