ua en ru

Варшавська біржа буде одним з найпривабливіших майданчиків для проведення IPO українськими компаніями в 2010 р., - експерт.

Варшавська фондова біржа (основний і альтернативний майданчики) буде одним з найпривабливіших майданчиків, для проведення IPO українськими компаніями в 2010 р. Такий прогноз висловив директор підрозділу ринків капіталу інвестиційної групи Altera Finance Максим Шинкаренко, виступаючи на круглому столі "Підвищення інвестиційної привабливості українських підприємств: роль фахівців у сфері фінансів", передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо говорити про ліквідність, то Варшава стала лідером за кількістю IPO в 2009 р., обігнавши Лондон, обігнавши інші імениті фондові біржі Європи. Це Варшаві вдалося за рахунок того, що на Варшавській біржі є ліквідність. Польські фонди акумулювали близько 60 млрд дол. Щороку додають близько 6 млрд дол. Кількість компаній, що розміщуються на біржі, обмежена, і вони (польські інвестори) дуже широко вітають захід нових компаній на фондовий ринок. Причому, польським фондам заборонено інвестувати більше 5% своїх активів в іноземні акції, що стимулює розвиток власного ринку. Також, якщо ми подивимося на оцінку компаній на польському ринку, то ми побачимо, що зараз с/г компанії оцінюються краще, ніж компанії-аналоги на інших фондових ринках. Наприклад, компанії "Кернелл" і "Астарта" - їх оцінка до EBITDA (прибуток до оподаткування) семикратна, а "Миронівський хлібопродукт", розташований на Лондонському майданчику, має оцінку чотирикратну. Причому якщо компанії "Кернелл" і "Астарта" вже компенсували початкову вартість при IPO і підвищили значно, то компанії, які були розміщені на інших фондових майданчиках, - в Лондоні, у Франкфурті, навіть у Відні, ми бачимо, що вони значно втратили свою вартість, і до цих пір її ще не відіграли", - пояснив М.Шинкаренко.

В той же час для успішного проведення IPO, за словами експерта, компанії мають бути готові демонструвати високу рентабельність. "Основні акценти будуть зроблені на прибутковість компаній, на такий показник, як EBITDA - не на кількість активів, не на обіг компаній... Неприбуткові компанії нікому не цікаві. Для основного польського ринку EBITDA має бути 10 млн дол. на рік, для "малого ринку" (альтернативний варшавський майданчик) - 1 млн дол.", - прогнозує експерт.

Проте, одним з важливих переваг Варшавської біржі залишається вартість організації розміщення. "На польському ринку, принаймні через те, що там досі для розміщення використовується злотий, розміщення дешевше. Вартість може складати 6-10% від обсягу привернутих коштів. Для порівняння, в Гонконзі це близько 20%, в Лондоні, на альтернативному майданчику - 17%", - пояснив М.Шинкаренко.