ua en ru

Варшавська фондова біржа відмовилася підтримувати свою частку в капіталі біржі "Іннекс"

Варшавська фондова біржа (WSE) відмовилася підтримувати свою частку в капіталі донецькій фондовій біржі "Іннекс". WSE, що раніше володіла 24,98% біржі, не брала участь в додатковій емісії акцій на 10 млн грн, що проходила з 25 червня по 3 липня, і її пакет зменшився до 9,9%. Про це виданню "Комерсант Україна" повідомила голова правління "Іннекс" Олена Скляр.

За її словами, емісія була неминуча, оскільки закон "Про цінні папери і фондовий ринок" зобов'язав всі фондові біржі до серпня 2011 р. збільшити капітал мінімум до 15 млн грн. Після додемісії, підсумки якої акціонери "Іннекс" затвердили 6 липня, капітал біржі склав 16 млн грн.

Скляр відмовилася назвати компанії, що викупили випущені акції, повідомивши лише, що це зробили "діючі акціонери".

На кінець I кварталу 2012 року, крім WSE, великими акціонерами "Іннекс" були ЗНВПІФ "Кремінь-інвест" (КУА "Альтера Ессет Менеджмент") - 25,68%, ПАТ "ЗНВКІФ "Східно-Європейський інвестиційний фонд"" - 15%, ТОВ "Донецький центр інвестиційного маркетингу" - 11,33%. За інформацією "Ъ", більшу частину емісії планував викупити Укрбізнесбанк, але, за словами Олени Скляр, його частка торговця цінними паперами не перевищує дозволених законом 5%. За даними одного з торговців, акції емісії купила СК "Кремінь". У страховій компанії відмовилися від коментарів, порадивши дзвонити на біржу.

Нагадаємо, Варшавська фондова біржа закрила операцію з купівлі 24,98% акцій "Іннекс" 10 липня 2008 р. Тоді заявлялося, що до кінця 2008 року WSE збільшить частку в біржі до контрольної.

Позиція WSE щодо перспектив українського ринку викладена у звіті за 2011 рік, де говориться, що купівля частки в "Іннекс" здійснювалася з метою "перетворити біржу в сучасну платформу з торгівлі українськими цінними паперами". У планах також був запуск торгів деривативами. Згідно зі звітом, за 25% акцій біржі польські інвестори заплатили 1,8 млн дол., що було в 6 разів більше номінальної вартості.

На думку експертів, покупка WSE частки в біржі "Іннекс" була помилковою з самого початку. "Біржа має ліцензію, але як майданчик з торгівлі цінними паперами вона нічого із себе не представляє", - стверджує співдиректор ІК "Ренесанс Капітал" у країнах Центральної та Східної Європи Роман Насиров. До кінця 2011 року в числі учасників біржі було всього 32 торговця цінними паперами, а в біржовому списку - 44 емітента. Керуючий директор компанії SP Advisors Нік Піацца відзначає, що в планах WSE було впровадження нових інструментів, але законодавство України не дозволило реалізувати їх."Законодавство не дає можливості запустити щось нове, крім дуже простих, базових інструментів. А цього робити не хотіли", - додав він. "Обсяги торгів маленькі, і місця немає навіть для двох бірж. Економічного сенсу будувати бізнес в Україні не буде ще мінімум кілька років", - підкреслив Насиров. Поки роботи вистачає лише представництву WSE в Києві, яке з червня 2008 р. займається пошуком українських емітентів для їх регулярного виведення на польську біржу.