ua en ru

Варшава затвердить угоду "Газпрому" і PGNiG за умови надання знижки в 10% на додаткові поставки російського палива, - міністр економіки Польщі

Російсько-польські переговори про постачання газу можуть отримати новий виток. Варшава затвердить угоду «Газпрому» і PGNiG тільки за умови надання знижки в 10% на додаткові поставки російського палива. Про це напередодні заявив міністр економіки Польщі Вальдемар Павляк, пише РБК daily. Якщо «Газпром» піде на такі поступки, він може недоотримати близько 300 млн дол.
Перш ніж ратифікувати парафовану між Росією і Польщею минулого тижня угоду про постачання російського газу, Варшава хоче ще раз узгодити ціну контракту. «Коли справа дійде до підписання нової міжурядової угоди, PGNiG обговорить питання про знижки на всі поставки», - передає польська газета Rzeczpospolita слова віце-прем'єра, міністра економіки Польщі Вальдемара Павляка. Мова йде про знижку в 10%, повідомляє видання.
У свою чергу голова уряду Польщі Дональд Туск зазначив, що «уряд дав дозвіл на міжурядову угоду щодо газу, але як і раніше залишаються деякі технічні деталі, пов'язані з контрактом між компаніями». Він наголосив, що останнє слово залишиться за представниками Єврокомісії.
Така позиція польської влади може затягти переговори, які тривають понад півтора року. Проблеми з поставками російського газу до Польщі виникли на початку 2009 р. після газового конфлікту Росії та Україні. Тоді «Газпром» став прямо поставляти паливо, розірвавши угоду з посередником - компанією RosUkrEnergo, в результаті обсяг поставленого блакитного палива в Польщу скоротився на 20%.
Минулого тижня «Газпром» і PGNiG узгодили поступове збільшення обсягів поставок російського газу, починаючи з 9,7 млрд куб. м у 2010 р. і до 11 млрд куб.м в 2012 р. і подальші роки. Тепер документ залишилося схвалити урядам обох країн. Найімовірніше, остаточна версія договору буде підписана під час візиту президента Росії Дмитра Медведєва до Польщі, який відбудеться 6 грудня.