ua en ru

Валютний податок понизить рівень доларизації української економіки, - експерт

Введення збору до Пенсійного фонду з продажу готівкової валюти буде сприяти зниженню рівня доларизації економіки України. Таку думку висловив керуючий директор по Росії та країнах СНД агентства Thomson Reuters Олексій Новіков, пише «Коммерсант-Україна».

«Така валютна політика, дійсно може використовуватися для захисту національної валюти. Наприклад, податок на обмін валюти діяв в Бразилії, Еквадорі, Парагваї в 2005-2007 рр, у Венесуелі, Австралії, Індії в 2005-2008 рр, в Папуа-Новій Гвінеї в 2004-2007 рр. Правда, там головний наголос робився на контроль над угодами з валютою підприємств, а не населення. Зрозуміло, всі ці заходи тимчасові - така політика повинна колись завершитися», - зазначив Новіков.

Він також зазначив, що сьогодні в Європі обговорюється питання введення податку на транзакції цінних паперів. «Це близька за духом філософія - почати стягувати податок на операції з якимись інструментами. Приблизно десять країн ЄС збираються ввести такий податок», - сказав представник агентства Thomson Reuters.