ua en ru

Валютні резерви Ірану перевищують 100 млрд дол.,- М.Ахмадінежад

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив, що валютні резерви Ірану "значно перевищують" 100 млрд дол. - величину, яку називав минулого тижня Всесвітній банк. Скільки саме зараз складають резерви Ісламської республіки в іноземній валюті, іранський президент не повідомив, передає РБК з посиланням на France24.

Голова Центрального банку Ірану Махмуд Бахрані відзначив, що Тегеран імпортував "сотні тонн" золота за ціною 656 дол. за унцію. "Зараз ціна за унцію складає 1 тис. 230 дол., тому до валютних резервів нашої країни додалися мільярди доларів",- пояснив іранський посадовець. М.Бахрані заявив, що величина резервів свідчить, що Іран не вдасться ізолювати за допомогою санкцій.

Востаннє офіційні дані про валютні резерви Ірану було опубліковано в лютому 2008 р. Тоді вони складали 76,1 млрд дол.

Влітку цього року Радою Безпеки ООН запроваджено нові санкції проти Ірану через ядерну програму цієї країни. Після цього додаткові заходи проти Тегерана вжито США та Євросоюзом. Кілька держав, перш за все США, підозрюють Іран у підготовці до створення ядерної зброї. Влада країни наголошує на мирному характері своєї ядерної програми.