ua en ru

Валлонія продовжує блокувати вільну торгівлю між ЄС і Канадою

Валлонія продовжує блокувати вільну торгівлю між ЄС і Канадою Фото: бельгійський регіон знову заблокував угоду Євросоюзу з Канадою

У Канаді вважають, що Євросоюз зараз не здатний укласти угоду навіть з країною з європейськими цінностями

Після багатогодинних переговорів керівникам Євросоюзу не вдалося підготувати до підписання з Канадою Всеосяжної угоди про торговельно-економічне співробітництво (CETA), її, як і раніше, блокує бельгійський регіон Валлонія. Про це повідомив Euronews.

Міністр торгівлі Канади Христя Фріланд заявила після переговорів у Брюсселі, що через внутрішньоєвропейські розбіжності, Євросоюз зараз не здатний до підписання міжнародних угод.

"Для мене і для Канади очевидно, що Євросоюз не здатний укласти міжнародну угоду навіть з країною з європейськими цінностями, такою як Канада. Канада розчарована, я особисто дуже розчарована", - сказала Фріланд.

У Валлонії заявили, що не готові поки допустити угоду з Канадою, яка, за словами представника цього регіону, вигідна підозрілому заокеанського бізнесу.

"На цьому етапі документ для нас це ще недостатній. Ми чітко заявляємо вже протягом року, що у нас претензії до арбітражного механізму, який може бути використаний транснаціональними компаніями, що працюють в Канаді. Вони не є насправді канадськими компаніями. Ми вважаємо, що досягнутий прогрес недостатній", - зазначив глава адміністрації Валлонії Поль Маньет.

У свою чергу президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер висловив надію, що угода все-таки буде схвалено усіма національними і регіональними парламентами.

Він розраховує, що її вдасться підписати на саміті ЄС-Канада 27 жовтня.

Нагадаємо, минулого тижня парламент бельгійського регіону Валлонія вирішив не надавати права уряду Бельгії на підписання угоди про торговельно-економічне співробітництво Європейського союзу та Канади.