ua en ru

Валенса був агентом спецслужб за часів комуністичної Польщі, - експертиза

Валенса був агентом спецслужб за часів комуністичної Польщі, - експертиза Фото: Лех Валенса

Зобов'язання про співпрацю з Службою безпеки ПНР з 1970-х років були написані рукою Валенси

Графологічна експертиза у справі за підозрою колишнього президента Польщі Леха Валенси у співпраці зі спецслужбами комуністичної Польщі, довела, що екс-президент протягом багатьох років був агентом спецслужб Польської народної республіки. Про це повідомляє Onet з посиланням на експертів Інституту національної памʼяті Польщі.

"Немає жодного сумніву з приводу співпраці Леха Валенси зі спецслужбами… можна ставити нові питання. Наприклад, яким чином співпраця Валенси зі спецслужбами у 70-х роках вплинула на його подальшу діяльність у 80-х роках і після 1989-го року", - підкреслив голова Інституту національної памʼяті Ярослав Шарек.

Прокурор інституту Анджей Позорський зазначив, що висновки експертів не залишають жодних сумнівів.

"Експерти отримали багато матеріалів… Висновки не залишають жодних сумнівів. Зобов'язання про співпрацю з Службою безпеки (ПНР, - ред.) з 1970-х років були написані рукою Леха Валенси", – повідомив він, підкресливши, що "лише одне донесення з декількох десятків не було підписано Лехом Валенсою".

Зазначимо, у лютому 2016 року у Польщі вибухнув скандал навколо ймовірної співпраці Валенси зі спецслужбами комуністичної Польщі.

Сам екс-президент наголосив, що не співпрацював зі спецслужбами, але "зробив помилку" і "не може розкрити правди". При цьому він очікував, що "це зробить винуватець ситуації".

Нагадаємо, навесні 2016 року колишні президенти Польщі, міністри закордонних справ і представники опозиції звинуватили нинішній уряд країни в узурпації влади. Під листом підписався і екс-президент Лех Валенса.