ua en ru

В Україні платитимуть за вакцинацію: хто та скільки отримає

В Україні платитимуть за вакцинацію: хто та скільки отримає Фото: вакциновані українці отримали тисячу гривень (Getty Images)

В Україні розробляють нові програми підтримки для бізнесу й громадян, які постраждали від карантину. З 19 грудня, через застосунок "Дія", кожен, хто пройшов повний курс вакцинування зможе отримати 1 тисячу гривень.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на слова президента Україна Володимира Зеленського.

"Аби дихати легше було бізнесу і громадянам, держава як залишає наявні програми підтримки, так і розробляє низку інструментів. Один з них запрацює найближчим часом. Це підтримка тих сфер, які постраждали від карантину більше за інших, а саме креативний, спортивний та транспортний сектор", - заявив Зеленський.

Водночас одна з програм підтримки, як відзначив президент, це фінансова винагорода усім, хто пройшов повний курс вакцинування.

Як працюватиме програма

Починаючи з 19 грудня, кожен хто отримав два щеплення - зможе отримати 1 тисячу гривень через застосунок "Дія".

Гроші можна буде витратити на:

  • абонемент в спортивний зал або фітнес-центр;
  • квиток в кінотеатр або театр;
  • похід в музей;
  • квиток на залізничне чи авіаперевезення.

За словами Зеленського, на програму планують виділити по 3 млрд гривень до кінця року й на початок 2022 року відповідно.

Що робити, якщо немає "Дії"

Для українців, які з тих чи інших причин не мають застосунку "Дія", влада планує розробити альтернативні шляхи отримання виплати.

"Ми розуміємо, що смартфони й "Дія", поки що, на жаль, є не у кожного. Тож ця програма діятиме не один місяць й держава забезпечить альтернативну можливість отримати тисячу гривень всім вакцинованим громадянам України", - відзначив президент.

Скільки в Україні вакцинованих

Станом на 15 листопада, за даними Міністерства охорони здоров'я, два щеплення від коронавірусу отримали 8 722 235 українців. Водночас одною дозою вакцини були щеплені 12 228 642 громадян.