ua en ru

В.Ющенко пропонує ВР забезпечити підвищення пенсій за рахунок зменшення об'єму фінансування витрат на обслуговування внутрішнього держборгу.

Президент України Віктор Ющенко вніс на розгляд Верховної Ради України законопроект "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2009 р." та визначив його як невідкладний для позачергового розгляду парламентом. Про це повідомляє головна служба інформаційної політики Секретаріату глави держави.

Проектом закону пропонується:

- визначити джерелом покриття додаткової потреби у ресурсах Пенсійного фонду України кошти державного бюджету та збільшити видатки державного бюджету за програмою "Покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду України для виплати пенсій" на суму 1 млрд 100 млн грн;

- збільшити обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям на 100 млн грн.

Збільшення видатків за цими бюджетними програмами пропонується здійснити за рахунок зменшення на відповідну суму передбаченого законом обсягу фінансування видатків на обслуговування внутрішнього державного боргу.

Представлятиме законопроект під час його розгляду на пленарному засіданні ВР перший заступник глави Секретаріату президента України - представник Президента України у Кабінеті міністрів України Олександр Шлапак.

Нагадаємо, Верховна Рада України 20 жовтня 2009 р. прийняла в цілому закон №4762 "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати", внесений на розгляд парламенту депутатом від Блоку Литвина Олегом Зарубінським. 28 жовтня Президент України В.Ющенко заявив, що не буде ветувати цей закон.
Законом пропонується встановити прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць в розмірі з 1 листопада 2009 р. - 701 грн, з 1 січня 2010 р. - 825 грн, з 1 квітня - 839 грн, з 1 липня - 843 грн, з 1 жовтня - 861 грн, з 1 грудня - 875 грн.
Документ також передбачає встановлення такого розміру мінімальної заробітної плати: з 1 листопада 2009 р. - 744 грн, з 1 січня 2010 р. - 869 грн, з 1 квітня - 884 грн, з 1 липня - 888 грн, з 1 жовтня - 907 грн, з 1 грудня - 922 грн.
30 жовтня В.Ющенко заявив журналістам, що підписав закон.
Того ж дня нардеп від БЮТ Сергій Соболєв заявив, що БЮТ направить до Конституційного суду України (КСУ) подання про визнання неконституційним закону про підвищення соцстандартів одразу після його опридлюднення. Він також наголосив, що Кабмін не буде виконувати закон про соцстандарти.

За розрахунками Міністерства фінансів України загальна сума додаткових витрат для реалізації норм даного закону України складе: - 8,1 млрд грн в листопаді - грудні 2009 р. проти витрат, які враховані при затвердженні державного бюджету на 2009 р.;, - 71,3 млрд грн в 2010 р. проти витрат, які враховані в проекті державного бюджету на 2010 р.