ua en ru

В.Ющенко: За даними СБУ, майже 90% держзакупівель лікарських засобів контролюють дві фінансові групи.

За даними СБУ, майже 90% держзакупівель лікарських засобів контролюють дві фінансові групи. Про це заявив Президент України Віктор Ющенко в листі до прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, в якому висловив стурбованість ситуацією, що склалася у сфері закупівлі лікарських засобів та виробів медичного призначення за кошти державного бюджету України, повідомляє Головне управління інформаційної політики Секретаріату президента. "Недоліки чинної нормативно-правової бази створюють передумови до неефективного використання бюджетних коштів, що витрачаються на зазначені цілі", - констатує глава держави.

За його оцінкою, основними проблемами є зловживання під час вибору переможців тендерів та нераціональне визначення номенклатури та обсягів закупівлі лікарських засобів, у результаті чого потреби регіонів задовольняються несвоєчасно та нерівномірно. В залежності від регіону існує дефіцит одних препаратів та надлишок інших.

Крім того, зауважує глава держави, ринок державних закупівель лікарських засобів фактично монополізовано. Посилаючись на інформацію Служби безпеки України, він вказує на те, що майже 90% державних закупівель лікарських засобів контролюють дві фінансові групи.

Президент просить прем'єра вжити необхідних заходів для вдосконалення системи державних закупівель лікарських засобів та виробів медичного призначення, зокрема шляхом внесення змін до нормативно-правових актів уряду та зацікавлених органів виконавчої влади, а також створення конкурентного середовища та захисту конкуренції у цій сфері. Про результати голова уряду має інформувати особисто.

Також Президент звернувся з листом до першого заступника голови Антимонопольного комітету України Олександра Мельниченка, де вказує на недоліки чинної нормативно-правової бази, які створюють передумови до неефективного використання бюджетних коштів. "Основною проблемою є зловживання під час вибору переможців тендерів, внаслідок чого ринок державних закупівель лікарських засобів фактично монополізовано", - йдеться в листі.