ua en ru

В Угорщині затриманий гендиректор Emfesz І.Гоці.

В Угорщині затриманий Іштван Гоці, гендиректор газового трейдера Emfesz, який до весни був підконтрольний співвласникові RosUkrEnergo Дмитру Фірташу, повідомляє "Комерсант-Україна" .

Співробітники Національного слідчого бюро Угорщини вчора вранці провели обшук в офісі Emfesz Kft Group DF Ltd. Пізніше ввечері був затриманий гендиректор Emfesz І.Гоці. Компанія Emfesz з 2006 р. продавала в Угорщині 3,5 млрд куб. м газу на рік, купуючи його у швейцарської RosUkrEnergo AG (50% у "Газпрому", 50% - у підприємця Д.Фірташа), що поставляла газ також до України, Польщі і Румунії.

Угорщина споживає 14-15 млрд куб. м газу на рік. З них близько 9 млрд куб. м до Угорщини поставляє "Газпром". Ще 3,5 млрд російського газу йшли через RosUkrEnergo і Emfesz. У I півріччі падіння постачань російського газу до Угорщини склало 63%.

Сама Emfesz входила в підконтрольну Д.Фірташу Group DF. Але з січня RosUkrEnergo втратила право продажу російського газу (за однією з версій - для виключення зі схеми постачань газу до України Д.Фірташа), а вже навесні Group DF втратила саму Emfesz. Вона була відчужена за 1 дол. на користь швейцарської Rosgas AG, бенефіціари якої не розкриваються. "Газпром" свою близькість до Rosgas спростовує. Після зміни власника Emfesz купує газ у німецької E.On.

З травня компанія Mabofi Holdings Ltd, що також входить в Group DF, намагається оскаржити "шахрайську втрату" трейдера в угорських судах. Справу в Угорщині веде Петер Баранді, який кілька років тому був міністром юстиції країни. Проти І.Гоці, пояснюють в національному слідчому бюро, "за обґрунтованою підозрою в розтраті в особливо крупних розмірах порушено кримінальну справу, і підозрюваний взятий під варту". Він оформив перехід Emfesz до Rosgas.