ua en ru

В Україні заборгованість із відшкодування ПДВ складає близько 31 млрд грн, - А.Кінах.

В Україні заборгованість із відшкодування ПДВ складає близько 31 млрд грн. Про це журналістам заявив президент Українського союзу промисловців та підприємців (УСПП) Анатолій Кінах, передає кореспондент РБК-Україна.

"Станом на сьогодні заявлено до відшкодування близько 31 млрд грн, з них 17 млрд - прострочена заборгованість. Сім-вісім мільярдів - перевіряється контрольними органами на законність відшкодування", - заявив А.Кінах.

За його словами, у Кабміні ще обговорюється питання щодо механізмів погашення боргу, одним із яких є випуск державних цінних паперів.

Нагадаємо, 26 березня ц.р. заступник міністра фінансів Сергій Рибак повідомив, що в Україні вся прострочена заборгованість із поверненню ПДВ погашатиметься держоблігаціями.

"Ми плануємо випуск на сьогоднішній момент ПДВ-облігацій, тому що цей механізм вже підтвердив себе в 2007 р. Тоді вдалося розблоковувати систему неповернення ПДВ... Облігаціями ми намагатимемося погасити заборгованість (прострочену). Заборгованість вся, передбачається, компенсуватиметься ПДВ-облігаціями. Живими грошима виплачуватимуться, за першими нашими припущеннями, поточні суми на повернення ПДВ за контрактами, які зараз укладатимуться", - пояснив С.Рибак.

Він також повідомив, що погашення заборгованості із відшкодування ПДВ може початися не раніше, ніж вступить у силу закон України "Про державний бюджет на 2010 р."

Нагадаємо також, що прем'єр-міністр України Микола Азарова 24 березня ц.р. назвав "нереальним" нинішній об'єм заявок на відшкодування ПДВ, який складає 25 млрд грн, оскільки на сьогодні немає таких об'ємів експорту.