ua en ru

В.Цушко виступає за скоріше запровадження в Україні прозорої системи обліку майна.

Міністр економіки України Василь Цушко провів робочу зустріч з представником Європейської місії Міжнародного валютного фонду Антоніо Сомма, під час якої були обговорені питання запровадження в Україні європейської системи формалізації власності, а також відкритих реєстрів та кадастрів. В ході зустрічі В.Цушко висловив переконання у необхідності якнайскорішого введення в Україні налагоджених і прозорих схем обліку майна, повідомляє прес-служба Мінекономіки.

"Якщо ми негайно не візьмемося до вирішення існуючих проблем формалізації власності, то зовсім скоро це стане головною перешкодою для проведення оздоровлюючих економічних реформ", - сказав В.Цушко. За його словами, станом на сьогодні в Україні, згідно з експертними оцінками, лише 5-8% майна має належним чином оформлені правовстановлюючі документи, що створює широке поле для корупції та службових зловживань. "Інші країни колишнього "соцтабору" почали вирішувати цю проблему майже одразу після здобуття незалежності. Наприклад, у Естонії сьогодні формалізовано 97% майна, і за рівнем життя ця маленька, не багата природними ресурсами країна, далеко обігнала Україну", - наголосив В.Цушко.

"Україна ніколи не дочекається закордонних інвестицій у економіку, якщо бізнес не матиме гарантій того, що ці інвестиції будуть захищені законом та правовстановлюючими актами", - підкреслив В.Цушко.

У відповідь А.Сомма висловив підтримку у вирішенні зазначених проблем та запропонував створити спільну робочу групу за участю представників Міністерства економіки, Міністерства юстиції, Міністерства аграрної політики, інших міністерств та незалежних експертів для роботи над цими питаннями.