ua en ru

В.Слаута: В Україні доведеться пересівати 25-30% озимини.

В Україні доведеться пересівати 25-30% озимини. Про це на брифінгу заявив віце-прем'єр з питань АПК Віктор Слаута, передає кореспондент РБК-Україна.
В.Слаута у загибелі посівів озимини і пшениці звинувачує несприятливий вплив погодних умов. "Ситуація в кожній області "кострубата". Крим з Херсоном вже біля 100 тис. га посіяли яровини і в 12 регіонах іде підживлення озимини з селітрою, міндобривами. Навіть Закарпаття уже приступило до цього. 87% з 10 млн га озимини, в т.ч. і 1,5 млн га ріпака - в задовільному стані і такі, які подають надії", - повідомив В.Слаута.
Також він додав, що 211 тис. га озимини пропало, а 1 млн 100 га знаходиться під льодом. Він нагадав, що озимі культури можуть пробути під кригою до 60 днів.
Зокрема, за його словами, у Полтавській обл. знаходяться під льодом 69% озимини, а в Харківській - 30 тис. га з 500 тис. га озимини вже пропало і 110 тис. га знаходяться в незадовільному стані. Для ознайомлення з ситуацією, що склалася, у 8 регіонів України виїхали фахівці.
В.Слаута додав, що для проведення весняно-польових робіт необхідно 24 млрд грн, з яких 11,7 млрд грн в уряду є, а інша частина з необхідної суми буде залучена за рахунок кредитів.
"Я боюсь одного - підвищення цін на пальне", - зазначив В.Слаута.