ua en ru

У РФ затриманий один із кіберзлочинців, які зламали рахунки клієнтів RBS.

У Російській Федерації затримано одного з кіберзлочинців, які зламали рахунки клієнтів Royal Bank of Scotland (RBS), передає РБК Daily.
Житель Санкт-Петербургу Віктор Плещук, за версією ФБР, - один з лідерів групи хакерів, які викрали у RBS 9,4 млн дол.
У листопаді 2008 р. хакерам, вихідцям з країн колишнього СРСР, вдалося зламати комп'ютерну систему RBS WorldPay. Отримавши доступ до PIN-кодів 1,5 млн дебетових зарплатних карток клієнтів, злочинці створили 44 фальшивих рахунки, на які перевели викрадені гроші. Кошти були переведені в готівку за оформленими на ці рахунки пластикових карток протягом дванадцяти годин за допомогою декількох сотень спільників. Зловмисники зняли гроші з 2100 банкоматів в 280 містах США, Японії, Канади, України, а також у Гонконзі. За своєю масовістю й організованістю цей злочин перевершив усі аналогічні з розкритих до тих пір.
За даними британської преси, російські спецслужби діяли за запитом своїх американських колег із ФБР. Головними підозрюваними є арештований росіянин Віктор Плещук, а також Олег Ковелін з Кишинева, Сергій Цурікова з Талліна і ще п'ятеро осіб. На території США цим особам пред'явлено офіційне звинувачення. Злочинну мережу здав один з естонців, який погодився на співпрацю з ФБР. Саме в Естонії ФБР вдалося заарештувати перших підозрюваних. Спочатку агенти спецслужби вийшли на слід громадянина цієї країни Ігоря Грудьєва, який придбав фальшиві картки з PIN-кодами у Сергія Цурікова, після чого розповсюдив їх серед трьох спільників, які зняли з банкоматів в Талліні близько 300 тис. дол.
RBS стримано відреагував на арешт головних підозрюваних. Представник банку Лінда Харпер відмовилася від коментарів, пославшись на юридичні формальності. Нагадаємо, що RBS деякий час приховував від клієнтів факт успішного хакерського злому. Банк повідомив про витік інформації про дані тільки напередодні Різдва 2008 р., тобто майже через два місяці після події. Як наслідок, розлючені клієнти RBS звинуватили фінансовий інститут у нехтуванні правилами комп'ютерної безпеки і порушеннях контрактів і подали проти нього позови на загальну суму 5 млн дол., розгляди за якими тривають досі.