ua en ru

В.Куйбіда: Забезпечити достатні надходження до місцевих бюджетів можливо лише укрупнивши райони.

Забезпечити достатні надходження до місцевих бюджетів можна лише шляхом укрупнення районів і створення на їх базі дієздатних територіальних співтовариств, на зразок польських гмін. Про це заявив в інтерв'ю "Дзеркалу тижня " міністр регіонального розвитку і будівництва України Василь Куйбіда.

За його словами, бюджети місцевих органів самоврядування формуються за неправильним принципом. Міністр зазначив, що зараз в Україні 29,5 тис. населених пунктів, які об'єднані в 11,5 тис. рад, отже є 12 тис. бюджетів. При цьому близько 40% - це ради з кількістю населення до 500 людей, 35% - з кількістю населення від 500 до 1000 людей.
"З такою чисельністю населення неможливо забезпечити достатні надходження, щоб місцева казна була здатна вмістити всю соціальну інфраструктуру та ще мати і бюджет розвитку. Наповнення бюджету розвитку в змозі забезпечити лише община чисельністю більше 5000 людей. Якщо ж у територіальної общини менше 2000 людей, то вона не зможе містити ані школу, ані ФАП, ані дитячий сад», - переконаний В.Куйбіда.
На його думку, вирішити цю проблему можна шляхом створення територіальних общин, на зразок польських гмін, які матимуть велику територіальну і фінансову базу для розвитку.
"Під територіальною основою мається на увазі земля. За неї не тільки стягують плату, що є джерелом наповнення бюджету. Земля є цінним ресурсом для розвитку общини. Наявність її і генеральних планів дозволяє усвідомлено розвивати відповідну общину, планувати розвиток, розуміючи, де будуватимуться житлові будинки, де будуть сільськогосподарські угіддя, а де - промислова зона. Якщо община все це спланує, то матиме всі можливості розвивати село", - пояснює В.Куйбіда.
За словами міністра, у разі формування українського аналога гмін співтовариство зможе збирати і земельний податок, і орендні платежі. При цьому, чим більше у співтовариства власної землі, тим більше площ можна здавати в оренду і отримувати надходження до бюджету.
"Поки цього немає, територіальні общини вимушені чекати субвенцій з бюджету. Фактично сьогодні у нас декларативне місцеве самоврядування, і 70% місцевих общин на 95% залежать від державного бюджету», - відзначив В.Куйбіда.